Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

AIDS!! Τι είναι; Ποιά τα συμπτώματα; Υπάρχει θεραπεία;


AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ρετροϊό HIV... 






















Ένα χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του - περίπου 2.000.000 υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή της, ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις

Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή "Τ βοηθητικά κύτταρα") και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

Εάν ο ιός διαγνωσθεί εγκαίρως (εντός εβδομάδος από την μόλυνση) μπορεί να εφαρμοστεί αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), οπότε και το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο 87% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό HIV, εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση και μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία, εξάντληση)

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί, είναι να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων HIV, αν και το τεστ αντισωμάτων αποδίδει αποτελέσματα μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα στον HIV. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων, τα τεστ αντισωμάτων έναντι του ιού είναι άχρηστα, διότι βγαίνουν αρνητικά.

Αν ανησυχείτε για την πιθανότητα να έχετε μολυνθεί με τον ιό HIV πρόσφατα και έχετε συμπτώματα όπως τα παραπάνω, πηγαίνετε στο γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει αν έχετε μολυνθεί με HIV ή κάποιον άλλο ιό. Αν πιθανολογήσει ότι υπάρχει μόλυνση με HIV, μπορεί να κάνει ένα PCR (Polymerase Chain Reaction) τεστ για να διαπιστώσει αν ο ιός HIV είναι παρόν στο αίμα.

Ο HIV μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και από την μητέρα προς το έμβρυο. Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι:

Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
Κολπικά υγρά
Μητρικό γάλα

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:

Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
Αγκαλιά
Φιλί
Μασάζ
Χειραψία
Τσιμπήματα εντόμων
Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τον HIV
Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, η ανάπτυξη των φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της νόσου. Κάποτε η μόλυνση με HIV σήμαινε βέβαιο θάνατο, αλλά σήμερα η αντιρετροϊκή θεραπεία βοήθησε πολλούς ανθρώπους να επιμηκύνουν την διάρκεια και να βελτιώσουν το επίπεδοo της ζωής τους για περισσότερο πολλές φορές από 20 χρόνια.

Στο μέλλον, θα αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα, που δεν θα επιτρέπουν στον ιό HIV να εισβάλλει στα λεμφοκύτταρα του ανθρώπου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η επιστήμη υπόσχεται νέες κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα - συμπεριλαμβανομένου και ενός χαπιού την ημέρα - που θα μπορούν να εμποδίζουν τη λοίμωξη. Παρομοίως ειδικές κολπικές κρέμες που θα καταστρέφουν τον ιό, μπορεί να είναι αποτελεσματικές τα επόμενα χρόνια. Ως τότε η προσοχή και η προφύλαξη είναι τα ατομικά όπλα του καθενός και της καθεμιάς


Γενικά στοιχεία

- Ξεκίνησε από την Αφρική την δεκαετία του '60 και κατά τη δεκαετία του ΄70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και στον υπόλοιπο κόσμο.

- Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981.

- Οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι κάτι που οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως "νόσος των ομοφυλοφίλων".

- Από το 1981 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο!

- Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα προσβεβλημένοι από τον ιό.

- Το 10% των ανθρώπων αυτών, δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια, είναι ανήλικα παιδιά.

- Περίπου 400.000 ανήλικα παιδιά προσβάλλονται από HIV κάθε χρόνο.

- Οι θάνατοι από AIDS κάθε χρόνο είναι περίπου 1,5 - 2 εκατομμύρια.

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην υποσαχάρια Αφρική, όπου περίπου το 5% του πληθυσμού ηλικίας 15-49 ετών είναι προσβεβλημένο από τον HIV.

- Μόνο στη Αφρική, 12 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά λόγω του ιού.

- Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται η εισροή πολλών μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.

- Την διετία 2010 -2011 είχαμε αύξηση των νέων μολύνσεων με HIV σε χρήστες ναρκωτικών κατά 1.450%!

- Αύξηση 53% σημείωσαν γενικά τα νέα κρούσματα.

- Αύξηση 35% σημείωσαν τα νέα κρούσματα ανάμεσα στους ετεροφυλόφιλους και 51% ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους.

- Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα είχε αρνητικό ρεκόρ να είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αύξηση των κρουσμάτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου